top of page

UROLOGI

Har du opplevd vansker med vannlating eller andre ubehag knyttet til urinveiene? Ønsker du en oppfølgning fra tidligere undersøkelser? Har du opplevd ubehag eller endringer knyttet til kjønnsorgan?

Vi hjelper deg.

En urolog er en spesialist innenfor mannlig genitalia og urinveier hos kvinner og menn.

 

Urologi for kvinner gjelder hovedsakelig blære, urin- og nyreledere, urinrør. For menn undersøker vi prostata, testikler, blære- og vannlatingsproblemer samt utfører mindre kirurgiske inngrep som fimose og vasektomi, til avanserte utredninger av prostata og vannlatingsplager.

 

Med lang medisinsk erfaring, moderne utstyr og metoder, gir vi trygghet i behandlingen og gode resultater.

BEHANDLING & UTREDNING

KONSULTASJON HOS UROLOG

Under en konsultasjon med urolog vil det være naturlig å utføre ulike utredninger. Dette i form av en rekke undersøkelser slik at riktig diagnose kan settes for videre behandling.

 

Når burde man oppsøke urolog?

 

Hvis du opplever symptomer som:

  • Endret vannlatingsmønster

  • Blod i urinen

  • Andre plager i forbindelse med kjønnsorgan og urinveier

Hva er egentlig en urologisk undersøkelse?

 

Det kan ofte være behov for en rekke undersøkelser før vi kan stille en diagnose og gi riktig behandling. Herunder kan du lese om de vanligste undersøkelsene, utredningene og behandlingene som vi utfører i forbindelse med en konsultasjon hos vår urolog.

 

Kikkertundersøkelse av blæren (cystoskopi)

Cystoskopi er en kikkertundersøkelse av blæren og urinrøret som brukes til å utrede forandringer i disse områdene. Dette er et viktig inngrep å utføre dersom pasienten har:

- Blod i urinen (Hematuri)

- Hyppige urinveisinfeksjoner

- Mistanke om kreft i urinblæren

 

Urologen vil også undersøke om lukkemekanismen til urinlederens åpning til blæren fungerer som normalt. Deretter vil blærens slimhinne bli undersøkt for fortykkelser, svulster, sår, polypper og eventuelle stendannelser. 

Inngrepet utføres med Lidocain gel, som er en form for lokalbedøvelse.  Det brukes et fleksibelt apparat ved navnet cystoskop, som er et tynt og fleksibelt apparat med en kikkert og lys i enden.

 

Ultralyd av prostata

 

En ultralyd av prostata vil ofte være nødvendig dersom pasienten har vannlatingsvansker eller forstørret prostata. Denne undersøkelsen vil kunne vise både størrelsen av prostata og eventuelt mistanke om kreft. Under inngrepet vil det bli brukt en kort probe som forsiktig settes inn gjennom endetarmen for å komme frem til prostata. Dersom det er mistake om kreft vil vi følge opp med en CT eller MR-undersøkelse av prostata og en eventuell vevsprøve (biopsi). 

 

Undersøkelse av blæretømming (Uroflowmetri)

 

For å kunne få et helhetlig bilde av blærens aktivitet og funksjonsevne, undersøker vi hvordan den fylles og tømmes. Pasienten vil bli bedt om å late vannet i en trakt som er festet til et måleapparat som registrerer urinstrålens hastighet og volum. 

Deretter tas det en ultralyd av blæren for å bekrefte at den er tom. Dersom det foreligger resturin etter vannlating, bekrefter det at vedkommende ikke får tømt blæren fullstendig og funksjonsevnen til blæren ikke er optimal. 


Vi undersøker:

  • Mengde urin som blæren klarer å holde inntil vannlatingstrang

  • Hastigheten på urinstrålen og hvor lang tid pasienten bruker på å tømme blæren

  • Fullstendig tømming av blæren eller ikke

 

Dersom det viser seg at pasienten ikke har problemer med verken tømming eller funksjonsevne til å late vannet, vil det tilsvare at blæremuskulaturens funksjon opererer som normalt.

PROSTATASJEKK OG UTREDNING

Blærehalskjertelen, også kalt for Prostata er en kjertel som finnes under bunnen av urinblæren. Med alderen hos menn kan det ofte oppstå endringer i prostata, ved at den blir større eller betent. Dette er noe som kan forårsake press på urinrøret, som igjen gjør det vanskelig å late vannet.

 

En prostatautredning kan blant annet bestå av:

 

  • PSA-blodprøve: PSA-konsentrasjon i blodet øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.

  • Konsultasjon med Urolog

  • Klinisk undersøkelse av prostata

  • MR / CT scan av prostata

  • Biopsi av prostata

  • Ultralyd av prostata

LAVT TESTOSTERONNIVÅ & EREKSJONSSVIKT

Det er helt naturlig at mengden testosteron faller i korrelasjon med alderen hos menn. Uheldigvis er det svært få som er klar over at man har for lavt testosteronnivå.

 

Ved lavt testosteronnivå vil menn ofte oppleve ereksjonssvikt, manglende seksuell evne, fraværende seksuell lyst og energi til å utføre hverdagslige ting som jobb og trening. Symptomene oppleves individuelt forskjellig, men de vanligste opplever vektøkning, irritabilitet, humørforandringer og søvnforstyrrelser.

 

Lavt testosteronnivå henger sammen med plagsomme sykdommer og livskvalitet. 

Lavt testosteron kan også resultere i: 

  • Redusert muskelstyrke og økende fettprosent

  • Høyere risiko for brudd

  • Mer blodfattig

 

Gjennom samtale med urolog og andre undersøkelser vil vi vurdere de ulike symptomene og prøveresultatene av testosteronnivået ditt. Dersom det er nødvendig vil pasienten få behandling gjennom testosteron tilskudd som enten gis ved en gel som smøres på huden eller injeksjoner.

 

Det er flere pasienter hos oss som får behandling med testosteron med meget god effekt og økt livskvalitet. Effekten av testosteron tilskudd er varierende fra pasient til pasient, men de aller fleste opplever en betraktelig forskjell. Full effekt tar om lag 2 – 3 måneder, men de fleste opplever bedring kun etter noen få uker.

HYPPIG VANNLATNING MENN/KVINNER

Vannlatingsbesvær hos både menn og kvinner kan forårsakes av en rekke sykdommer som kreft i urinblære eller skader mot urinrøret, men også  aldring og overvekt. For menn kan også vannlatingsbesvær oppstå av andre årsaker som godartet prostatavekst og eventuelt kreftsvulst i prostata. Det er mange pasienter som opplever dette, men det eksisterer i dag gode behandlingsmetoder som gir et godt resultat.

Årsaker til hyppig vannlating: 

- Aldring

- Overvekt og lite fysisk aktivitet

- Diabetes, MS, Parkinson

- Ettervirkninger av operasjoner i bekkenet

- Kreftsvulst i urinblære

- Kreftsvulst i prostata

- Skader mot urinrøret

- Godartet prostatavekst

Hos oss på Uroklinikken vil du bli godt utredet og få en fullstendig diagnose og behandlingsplan. Vår urolog har lang medisinsk erfaring og finner vanligvis ut av hva som er årsaken til plagene. I mange tilfeller kan tilstanden behandles med noen få livsstilsendringer og medikamenter. 

URINVEISINFEKSJON

Urinveisinfeksjon kan forekomme hos både menn og kvinner, men forekommer hyppigere hos kvinner. Infeksjonen kan enten forekomme ved øvre del eller nedre del. Den øvre delen er et tegn på infeksjon i nyrebekkenet og selve nyren, og er en mer alvorlig infeksjon enn nedre delen.

 

Den nedre delen omfatter urinrøret og urinblæren som ofte skyldes av at bakterier fra pasientens egen tarm samler seg rundt om i urinrørsåpningen og sprer seg gjennom urinrøret til blæren.

 

Symptomer på urinveisinfeksjon: 

  • Svie ved vannlating

  • Hyppig og sterk trang til vannlating

URODYNAMISK UNDERSØKELSE

Hensikten med en urodynamisk undersøkelse er å forstå hvordan blæren oppfører seg ut ifra hvordan den lagrer og tømmer urin. Den vil også gi et svar på kraften i selve urinstrålen, hvor lang tid pasienten bruker på å tømme blæren og hvor stor kapasitet den har. Etter undersøkelsen vil det ofte etterfølges av en ultralyd av blæren for å undersøke eventuell resturin. Dette er viktig for å kunne få et helhetsbilde av tilstanden til pasienten. Det forutsettes av pasienten at vedkommende har mulighet til å starte og gjennomføre vannlating på en normal måte.

TRANG FORHUD (FIMOSE)

Trang forhud er noe som vil kunne oppstå som barn og i voksen alder. Den vanligste årsaken til dette er en betennelse som kan gjøre huden irritert som kan medføre sår, men også rødt og betent. Ved forlenget tilstand vil forhuden bli tykkere og dermed vanskeligere å trekke tilbake over penishodet.

 

Hygieneproblemer vil oppstå dersom renhold blir vanskelig og seksuell aktivitet kan ofte bli smertefull. I verste fall vil den også påvirke vannlatingen ved at den går over urinrøret og blokkerer vannlatning, samtidig som at dersom hygiene ikke er opprettholdt vil det kunne danne kreftceller i huden ved penis. 

 

For voksne vil det være mulig å behandle med en kortisonsalve, men ved større plager og symptomer er det anbefalt med kirurgisk inngrep.  Det er helt normalt at i guttens første leveår at forhuden ikke kan trekkes tilbake. Dette skyldes at åpningen til selve forhuden er liten og at det eksisterer små sammenvoksinger mellom forhudens innside og penishodet. Opplever barnet smerter eller vanskeligheter med å tisse, kan omkjæring vurderes.

 

Vi utfører omkjæring for både voksne menn og guttebarn mellom 0-2 år. Etter lang erfaring kommer resultatet meget godt ut, både helsemessig og estetisk.

FORSTØRRET PROSTATA

Pasienter kommer ofte til oss med vannlatingsbesvær og kan ofte skyldes en godartet forstørrelse av prostata (BPH). Heldigvis har vi gode behandlinger som skreddersys til din helsetilstand, alder og livssituasjon.

 

De vanligste symptomene som oppleves ved forstørret prostata:

  • Hyppig vannlating på dagtid og nattetid

  • Høy PSA-verdi

  • Svak urinstråle

  • Ufrivillig vannlating og sterk vannlatingstrang

  • Ufullstendig tømming av urinblæren

  • Etterdrypp etter vannlating

Pasienter kan oppleve fullstendig stopp av vannlating, dersom behandling ikke settes i gang raskt. Dette oppleves som svært smertefullt og krever kateterisering som vil avlaste blæren.

STRESSINKONTINENS

Stressinkontinens er en av de vanligste formene for urinlekkasje og oppstår hos både menn og kvinner. Det kjennetegnes ved at pasienten opplever urfrivillige lekkasjer av urin ved ulike bevegelser, hoste, nysing, latter eller annen aktivitet som får kroppen til å stramme magemusklaturen.

 

Tilstanden oppstår hos pasienter dersom muskler, nerver, sener og vev som er i bekkenområdet omgitt rundt urinrøret og blæren svekkes. Det finnes flere årsaker til tilstanden, men kan forverres etter overvekt, kronisk hoste, aldring, graviditet og fødsel.

SÆDBROKK / VANNBROKK

Hvis du har opplevd en kul i pungen dreier det seg som oftest om en godartet kul, vannbrokk (hydrocele) eller et sædbrokk. Det er ofte lurt å oppsøke urolog for å utelukke alvorlige tilstander. Selv om disse tilstandene som oftest er ufarlige, kan de vokse og påføre smerter i både pung og testikler. Vi tilbyr enkle inngrep for disse tilstandene.

VASEKTOMI

Den absolutt sikreste prevensjonsmetoden er sterilisering og er en permanent prevensjon. Inngrepet har ingen effekt på verken produksjon eller frigivelse av mannlige kjønnshormoner, og maskulinitet vil oppleves som vanlig.

 

Operasjonen er kortvarig og utføres med lokalbedøvelse.

 

Forberedelser før inngrep

  • Vi ønsker at pasienter barberer bort alt hår rundt kjønnsorgan og pungen

  • Det anbefales også at du tar smertestillende en time før du kommer, og lokalbedøvelse vil bli gitt før inngrepet.

BLOD I URINEN (HEMATURI)

Blod i urinen kan enten være mikroskopisk eller makroskopisk, men begge tilstandene burde undersøkes av urolog. Hovedforskjellen mellom disse tilstandene er at mikroskopisk hematuri ikke nødvendigvis ses i urinen, men er synlig under et mikroskop. Makroskopisk er tydelig blod i urinen og kan ses med det blotte øyet.

 

Som oftest er blod i urinen et tegn på sykdom i urinveiene. Det er viktig å finne årsaken til blødningen og bør derfor alltid undersøkes av en spesialist innen urologi.

 

Vi utreder ved en ultralyd av urinveiene ved mistanke eller funn av mikroskopisk hematuri. Dersom pasienten har synlig blod i urinen, vil vedkommende henvises til CT av urinveiene og det vil også være nødvendig med en kikkertundersøkelse med et fleksibelt cystoskop for å undersøke urinblæren slik at man får en fullstendig undersøkelse av urinblæren.

 

Andre årsaker til blod i urinen

 

  • Urinveisinfeksjon

  • Medisiner

  • Forstørret prostata

  • Kreft

  • Nyreinfeksjon

  • Blæresten eller nyresten

  • Nyresykdommer

KATETERISERING

Det finnes flere årsaker som gjør at pasienter får vansker med vannlating og nedsatt funksjon for tømming av blæren. Vanskene kan treffe hvem som helst, uavhengig av alder og kjønn.


Vi tilbyr opplæring i bruken av kateter gjennom vår Urolog

  • RIK: Dette innebærer at du tømmer blæren regelmessig og  flere ganger om dagen med et engangskateter

BETENNELSE I BLÆRE (URACYST)

Kronisk blærebetennelse er hovedsakelig en betennelse i blæren som ikke skyldes av bakterie, men av en irritasjon i selve blæreveggen.


Betennelsen kan oppstå av at det beskyttende laget på overflaten av blæreslimhinnen blir svekket av ulike årsaker. Ofte vil årsaken komme av at avfallstoffene i urinen kommer i direkte kontakt med de andre lagene som ligger dypere i blæreveggen, som ofte utløser sterke smerter i både blæren og underlivet. Pasienter vil også ofte merke en større trang for vannlatning og betennelse i blære. Mange opplever at smertene vil variere fra dag til dag, og varierende intesitet av smerten.

NYRESTEIN

Nyrestein er en forsteining av salter og mineraler i urinen og dannes når de overskrider sin maksimale løselighet. Dette kan oppstå dersom nyrene skiller ut mer salter og mineraler, eller ved at vedkommende har en negativ væskebalanse.

Nyresteiner kan både bli liggende i ro på samme sted, som i nyrebekkenet og vandre videre ned mot urinblæren.

Dersom steinen(e) ligger i ro, vil det stort sett ikke gi noen symptomer eller smerter. Når steinen(e) vandrer nedover urinlederen og mot urinblæren kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere urinstrømmen, som gir sterke smerter.

Typiske symptomer på nyrestein er plutselig intense kolikksmerter. Smertene kan kjennes bak i ryggen, eller en av sidene av magen med utstråling nedover mot lysken på samme side. I noen tilfeller, vil man også kunne oppdage blod i urinen og under smerteanfallet, vil vedkommende ofte oppleve kvalme og oppkast.

Hva forårsaker nyrestein?

  • Hormonforstyrrelser

  • Urinveisinfeksjon (UVI)

  • Forhøyet urinsyre / urinsyregikt

  • Overvekt, diabetes, høyt blodtrykk

  • Forandringer i nyrebekken og urinleder

  • Crohns sykdom

  • Negativ væskebalanse

REFERTILISERING

Det kan ofte være slik at mange menn velger å sterilisere seg, men angrer i etterkant. Ved sterilisering stenges  sædlederen slik at  sædcellene som går gjennom sædlederen som kommer fra testiklene ikke går videre til urinrøret. 

 

Hos mange vil livssituasjonen endre seg i løpet av livet som kan medføre at man angrer på at man tok inngrepet og er steril. Heldigvis kan vi utføre et inngrep som kalles for refertilisering som vil reversere steriliseringen. Sædlederen vil da som oftest fungere som normalt.

 

Det er viktig å være oppmerksom på at sædlederen er en svært tynn hvor det av og til ikke lykkes med å åpne passasjen etter sammensying. Man burde også være oppmerksom på at resultatene er ofte dårligere hvis tiden mellom sterilisering og refertilisering er lang. Man sier at det er rundt 50 % sjangs for graviditet dersom det har gått fem år eller mindre. Resultatene er også avhengig av alder og partner.

bottom of page